RAMAZAN

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  prvi dan ramazanskog posta počinje 2. aprila 2022. godine. Dolazak svakog novog ramazana je nagovještaj posebnog ugođaja koji prati  svete dane, a kraj njegov podsjećaj da će jednog dana, u konačnici, i on biti naš zadnji  ramazan sa kojim se opraštamo. Zbog toga je i radost, sreća i ushićenost u dočeku najdražeg gosta; a zato je i tuga, sjeta i suza pobožnosti pri njegovu isteku.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba.

Zašto je ramazan poseban? Ramazan je mjesec u kojem je počela objava Kur’ana, svete muslimanske knjige, poslaniku Muhammedu a. s. prije više od 1.400 godina. Tokom ovog mjeseca, vjernici poste od momenta pred zoru, pa sve do sumraka. Tokom tog perioda se odriču jela, pića, konzumiranja duhana. Post je jedan od pet stubova islama, zajedno sa muslimanskom objavom pripadnosti vjeri, dnevnim molitvama i  dobročinstvom.

Post mjeseca ramazana je doživljaj u kojem i tijelo i duša putuju na put oplemenjivanja, put distanciranja od svega što je loše, put koji za neke izgleda tegoban mada oni koji tim putem putuju, uživaju na svoj način. Interesantno je da zaboravimo na momente gladi i žeđi zbog kojih smo nekada pomislili da nećemo taj dan moći prepostiti.

Zaboravimo na sve tegobe, neprospavane noći, umor i ostalo, i na kraju sa nama ostane samo onaj naš lični doživljaj ramazana kojeg kao najljepši poklon nosimo u svome srcu.

Pobožni ljudi za soframa sjede,

Molitve usne šapuću im tiho

Radosnim okom u satove glede

Bljedilo sveto post im licem svio;

Al oni veselo za soframa sjede.

 Musa Ćazim Ćatić

 

Pripremila nastavnica Mediha Biber.