Sigurnost na Internetu

Stop nasilju u digitalnom okruženju!

Savjeti za učenike

Za sigurno korištenje interneta, pridržavaj se sljedećih pravila:

  1. Nemoj ostavljati svoje puno ime i prezime, adresu stanovanja ili škole, imena svojih roditelja, brojeve telefona ili mobitela nikome na internetu.
  2. Kreiraj jake lozinke. Jake lozinke su kombinacija velikih i malih slova brojeva i specijalnih znakova ($ #, %…) – npr. Kjl5F$sT
  3. Imaj na umu da mnogi ljudi ne moraju u stvarnosti biti onakvi kakvi se predstavljaju na internetu. Odrasli se mogu predstavljati da su djeca, muškarci da su žene i slično.
  4. Nemoj naručivati niti kupovati bilo što preko interneta bez prisutnosti i odobrenja roditelja.
  5. Nikada se nemoj sastajati s osobama koje upoznaš preko interneta, a da se prethodno o tome ne dogovoriš s roditeljima.
  6. Nemoj sudjelovati u tračanju i širenju glasina o drugim ljudima preko interneta.
  7. Nemoj se upuštati u prepirke i svađe na chatu, forumima i porukama e-pošte.
  8. Ukoliko te bilo ko uznemiruje ili maltretira, odmah obavijestiti roditelje.
  9. Poštuj pravila Internet bontona.

U korištenju Interneta ponašaj se odgovorno. Imaj povjerenje u roditelje i nastavnike.

SAVJETI ZA RODITELJE

Educirajte se 
Važno da se educirate o opasnostima koje vrebaju kako bi vaše dijete bez opasnosti moglo iskusiti sve dobrobiti Interneta.

Pretražujte internet zajedno sa svojim djetetom
Korisno je za Vas i Vaše dijete da zajednički otkrivate Internet. Pokušajte zajedno pronalaziti zanimljive, zabavne i korisne web sadržaje. Na taj način ćete sa svojim djetetom graditi odnose međusobnog povjerenja i lakše ćete ga uputiti na određene neprimjerene sadržaje.

Razvijajte Internet bonton
U Internet komunikaciji postoji mnogo pravila lijepog ponašanja. Govorite djeci o tome da je važno da se prema drugima ponašaju onako kako bi voljela da drugi postupaju prema njima.

Objasnite djetetu važnost čuvanja ličnih podataka
Objasnite djetetu da ne ostavlja lične podatke bez vašeg odobrenja. Tu spadaju: ime i prezime, adresa, škola u koju ide, mail adresa, broj telefona.

Ne dopustite susrete s nepoznatim ljudima s Interneta
Da biste izbjegli neprijatne ili čak opasne situacije, važno je da naučite dijete da nikada ne ide samo na susret s nepoznatom osobom. Za takve susrete neophodan je neko u koga dijete može imati povjerenja (stariji brat ili sestra, roditelji…)

Prijavite neprimjereno ponašanje pojedinaca
Ako vam se dijete požali da ga netko vrijeđa bilo putem ili postane žrtva nasilja (cyberbulynga), kontaktirajte nadležne institucije (policiju).

Ne uskraćujte djetetu pristup Internetu
Ne samo da ćete prouzrokovati neželjen, suprotni efekt jer “zabranjeno voće je najslađe” već ćete djetetu uskratiti važan izvor informacija za učenje i izopćiti ga od prijatelja koji zasigurno koriste Internet.

Tehnička rješenja mogu pomoći u korištenju Interneta – blokirajte pristup nepoželjnim stranicama
Postoje i različiti programi za nadgledanje i ograničavanje upotrebe Interneta (parental control software). U tu svrhu možete preuzeti besplatan program K9 Web protection na http://www.k9webprotection.com/

Prijavi nasilje na broj: 080022323

Za više informacija o sigurnosti na Internetu posjeti stranicu https://www.sigurnodijete.ba/