DAN ŠKOLE

Dan škole

Danas slavimo još jednu godinu uspješnog rada naše škole, gdje je našim učiteljima i nastavnicima data najodgovornija i najplemenitija misija – odgoj i obrazovanje nas učenika.

Osnovna škola „9. maj“ Pazarić danas slavi svoj 127 rođendan! Jedna  je od  najstarijih  odgojno-obrazovnih ustanova u Kantonu Sarajevo. Vratimo se zajedno u prošlost, da saznamo osnovne podatke o našoj školi.

Zgrada centralne škole sagrađena je krajem septembra 1895. godine. Škola je otvorena pod imenom Narodna osnovna škola u Pazariću, u oktobru 1895. godine. U to vrijeme  je bila  jedina četverorazredna škola od  Ilidže do Ivan-planine u koju su  dolazili učenici iz Tarčina, Hadžića i Pazarića.

Škola u Lokvama je otvorena 20. septembra 1958. godine, a od septembra 1960. godine  pripojena je  Osnovnoj školi u Pazariću.

Na sjednici Savjeta škole održane 13.maja 1966. godine donesen je prijedlog  da škola dobije naziv Osnovna škola „Deveti maj“ u Pazariću, a da se 9. maj uzme kao Dan škole. Ime škole se sačuvalo sve do danas.

U dokumentaciji  škole, 02. septembra 1996. godine je upisan kao datum početka prve poslijeratne školske godine.

 U školskoj 2021/2022 ponovno redovno pohađamo nastavu, koja je organizovana u dvije smjene, gdje smo morali poštovati epidemiološke mjere sa distancom i brigom  sebi. Uspjeli smo se vratiti u učionice, nastaviti sa našim druženjima, radostima i prvim simpatijama kao i strepnjama pred pismeni iz Matematike, Fizike i Engleskog jezika,  provjeru znanja iz Historije i  Geografije, diktat iz Engleskog i provjera sposobnosti  iz Tjelesnog odgoja. Žamor se vratio u našu školu, a mi sretni što smo ponovno njeni đaci.

Jedno veliko hvala svim uposlenicima naše škole što nam pomažu da izrastemo u plemenite i odgovorne ljude.

Dragi naši učenici, nastavnici, roditelji, uposlenici škole neka nam je sretan Dan škole!

Pripremila nastavnica Mediha Biber.