Klokan matematičar bez granica

U četvrtak, 15.3.2018. godine u 12.30 sati održan je izazov Klokan matematičar. Naime, učenici naše škole su ove godine po drugi put učestvovali na najvećem i najmasovnijem matematičkom školskom izazovu na svijetu „Klokan Matematičar bez granica“.

Izazov je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, te je ove godine po drugi put održan u osnovnim i srednjim školama širom Bosne i Hercegovine.  Učenici  učesnici su radili test sa odgovarajućim zadacima, jedne od sedam kategorija.

Test se sastoji od netipičnih i nestandarnih zadataka, često povezanih sa svakodnevnim životom, čije rješavanje traži logičko mišljenje i zaključivanje. Upravo na taj način se žele postići ciljevi izazova Klokan Matematičar, a to su popularizacija matematike te motivisanje učenika da se bave matematikom i van redovne nastave.

Izazov Klokan matematičar se organizuje širom svijeta uz učešće preko 6 miliona učenika. Izazov se organizuje svake godine, u svakoj zemlji određenog dana, u drugoj polovini trećeg i početkom četvrtog mjeseca u godini. Uobičajeno je da se izazov radi trećeg četvrtka u mjesecu martu, tako da je u našoj školi održan 15.3. 2018.godine u 12.30h. Izazov se održava pod nadzorom i uz pomoć nastavnika i profesora matematike u školama koje su se prijavile.

Koordinator izazova za našu školu je nastavnica Fejzić Hajra.

Pogledajte fotografije sa ovogodišnjeg izazova.