Upis u srednju školu

Dragi učenici, dragi roditelji,
u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 23/17 i 33/19) upis učenika u prvi razred srednje škole na području Kantona Sarajevo vrši se u skladu sa kriterijima koje na prijedlog Ministarstva utvrđuje Vlada Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo broj: 02-04-22595-14/21 od 27.5.2021. godine, a koja je objavljena na web stranici Ministarstva (LINK: https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/odluka-o-kriterijima-za-prijem-ucenika-u-prvi-razred-srednjih-skola-kantona-0 ).
U nastavku dostavljamo informacije o upisu učenika u 1. razred srednje škole na području Kantona Sarajevo:

1. Rokovi:
U skladu sa Odlukom kojom se utvrđuje Kalendar aktivnosti u vezi sa upisom učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo broj: 11-04-34-19589/21 od 6.5.2021. godine https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/utvrden-kalendar-aktivnosti-u-vezi-sa-upisom-ucenika-u-prvi-razred-srednjih-skola

  • Prvi konkursni rok  – od 11. juna do 18. juna;
  • Drugi konkursni rok –  od 24. juna do 28. juna 2021. godine.

2. Način prijave:

  • Upis u srednju školu u školskoj 2021/2022. godini vršit će se putem online sistema kojem će kandidati pristupiti preko web stranice https://upis.emis.edu.ba.
  • Kandidati će se prijavljivati na online sistem putem oID-a koji će biti odštampan na svjedodžbama učenika iz Kantona Sarajevo. Učenici izvan Kantona Sarajevo dobit će oID prilikom prijave u osnovnu školu u skladu sa Informacijom broj 11-05/01-34-22036-1/21 od 25.5.2021. godine.
  • OID predstavlja šifru učenika/kandidata putem kojeg će učenik kreirati svoj korisnički nalog.
  • Učenici su dužni blagovremeno izvršiti provjeru podataka u sistemu, a isto je omogućeno od 24.5.2021. godine.
  • Uputstvo za online upis učenika kao i detaljni video tutorijali se nalaze na web stranici https://upis.emis.edu.ba.

3. Učenici koji ponavljaju 1. razred srednje škole:

  • Učenici koji ponavljaju 1. razred srednje škole, ukoliko žele promijeniti školu, obavezni su da se prijave na online upis sa svojim oID-om koji se nalazi na Uvjerenju o postignutom uspjehu na prvom polugodištu u školskoj 2020/21. godini. Ukoliko takvi učenici žele da nastave u istoj školi, ne prijavljuju se na online upis.

4. Predaja dokumentacije:
Nakon prvog konkursnog roka objavljuju se rang liste primljenih kandidata u školama putem online sistema, na oglasnoj tabli i web stranici srednje škole.
Nakon objave rang lista primljenih kandidata, učenik je dužan da dostavi slijedeću dokumentaciju u srednju školu u koju je primljen najkasnije četiri dana  od dana objavljivanja rezultata on line upisa:

  • prijava za upis (prijavu za upis će biti moguće isprintati nakon objave konačnih rang lista iz online sistema – https://upis.emis.edu.ba),
  • izvod iz matične knjige rođenih – ovjerena kopija,
  • svjedodžbu o završenoj osnovnoj školi – originalna dokumenta,
  • uvjerenje o uspjehu učenika u VI, VII i VIII razredu osnovne škole – originalna dokumenta,
  • druga dokumenta relevantna za utvrđivanje broja bodova po kriterijima iz čl. 11., 12. i 13. Odluke o kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo broj: 02-04-22595-14/21 od 27.5.2021. godine.

Sve dodatne informacije o online upisu učenika u 1. srednje škole na području Kantona Sarajevo bit će objavljene blagovremeno na web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

U nastavku dostavljamo:
– Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2021./2022. godini.
– Uputstvo-Prijave i upisi u srednje škole Kantona Sarajevo