Dan dječije radosti – matematički izazov

U učionici matematike kraj I polugodišta je obilježen u skladu sa 31. decembrom, Danom dječije radosti.  Pored novogodišnjeg ukrašavanja učionice „matematičkim“ ukrasima,  organizovan je i Novogodišnji matematički izazov u rješavanju Pisa zadataka.

Cilj izazova je učenike upoznati sa tipom zadataka kakvi se koriste na Pisa testiranju,  motivisati ih da sami pronađu i rješavaju takve zadatke, a takođe i provjeriti kako se učenici snalaze u rješavanju  tog tipa  zadataka.

Aktivnost nije nazvana takmičenje,  jer je prvenstveno bio cilj da se učenici bez opterećenja okušaju u rješavanju zadataka. Zadatke su radili 30.12.2019. godine, u parovima, u radnoj i ugodnoj predprazničnoj atmosferi. Parovi učesnici su:

  1. Bečarević Amer i Hujić Kerim VIII1
  2. Tulić Amina i Hodžić Džejlana VIII2
  3. Čomor Lamija i Kadić Hana IX1
  4. Bevanda Sara i Tekač Ajla IX1
  5. Buljugija Ajla i Fejzić Selman IX2
  6. Bužo Ensar i Šahić Dino IX2
  7. Šehović Lejla i Šišić Emela IX2

Na Dan dječije radosti proglašen je najuspješniji par, a to je,  Bečarević Amer i Hujić Kerim, i uručena im je nagrada, novogodišnji paketić.

Aktivnost je organizovala nastavnica Hajra Fejzić.

Fotografije pogledajta na našoj fb stranici.

Svi koji žele da se okušaju u rješavanju Pisa zadataka mogu  ih pronaći na stranici https://mk0pisancvvocpocw453.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2018/05/Primjeri-PISA-zadataka_matemati%C4%8Dka-pismenost_papir-olovka.pdf

Sretno u rješavanju zadataka!