Međunarodni dan Roma

Romi danas čine nešto više od 5% evropskog stanovništva, a usprkos svim stradanjima uspjeli su održati nacionalni identitet, kulturu, jezik kao i običaje.

Međunarodni dan Roma, dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se suočavaju, obilježava se svake godine 08.04.

Ovaj vrlo značajan dan za ovu populaciju obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma.

Na tom kongresu donesena je odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom historije.

Tim povodom je i ove godine u našoj školi, u saradnji sa Caritasom Švicarske i Centrom za obrazovne incijative Step by Step, koji su obezbijedili nagrade za najuspješnije, organizovan konkurs za najbolji literarni i likovni rad na temu: “KAD BIH IMAO/IMALA ČAROBNI ŠTAPIĆ“ – 8. APRIL MEĐUNARODNI DAN ROMA

Najuspješniji su bili sljedeći učenici:

LITERARNI RAD: 1. MJESTO
UČENICA: BELMA BUŽO
RAZRED/ODJELJENJE: IX 1

LITERARNI RAD: 2. MJESTO
UČENICA: ADNA ŠABANOVIĆ
RAZRED/ODJELJENJE: II 1

LITERARNI RAD: 3. MJESTO
UČENICA: ERNA DURO
RAZRED/ODJELJENJE: IV 2

LIKOVNI RAD: 1. MJESTO
UČENICA: NEJLA BUŽO
RAZRED/ODJELJENJE: IV 2

LIKOVNI RAD: 2. MJESTO
UČENICA: TAJRA DEVLIĆ
RAZRED/ODJELJENJE: II 1

LIKOVNI RAD: 3. MJESTO
UČENICA: AMILA HASKIĆ
RAZRED/ODJELJENJE: I 2

Međunarodni dan Roma su obilježili i učenici VI i VII razreda kroz časove Odjeljenskih zajednica na kojima su izradili prigodan plakat.