1. MART DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Održana priredba u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Učenici naše škole su u utorak 28.02.2023. godine održali priredbu u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svim učenicima, roditeljima i zaposlenicima JU Osnovne škole “9. maj” Pazarić, Sarajevo želimo sretan 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

POSJETA UDRUŽENJA CROA

Našu školu su ponovo posjetili članovi udruženja CROA. Uz poklone u literaturi i sportskoj opremi, izrazili su zahvalnost na učešću naše škole i protekle godine. Naime, naši učenici, pod vodstvom kolegice Medihe Biber, volontirala je u našoj zajednici i izmamila je osmijeh na licima naših sugrađana. Naši učenici su time uvidjeli moć dobročinstva i kroz druženje i nova iskustva rasli kao osobe. Time su ispunjeni ciljevi projekta. Na samom predstavljanju projekata, naša prezentacija je privukla zavidnu pažnju, između ostalog i Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

HUMANITARNA AKCIJA

Humanitarna akcija prikupljanja osnovnih potrepština u vidu odjeće, obuće, deka i higijenskih sredstava za Tursku i Siriju koje su pogođene razornim zemljotresom, završena je. Zahvaljujemo se roditeljima, učenicima, nastavnicima i svim sugrađanima koji su se odazvali ovoj akciji.
“Onaj ko bude uradio koliko trun dobra, vidjet će ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla, vidjet će ga” (ez-Zilzāl, 6 – 8).

DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Dan sigurnijeg interneta

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 2023. godine realiziraće se kroz takmičenje za učenike
osnovnih i srednjih škola Bosne i Hercegovine na temu sigurnosti na internetu. Takmičenje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje digitalnih tehnologija, koji će biti dostupan putem web platforme Centra za sigurni internet www.sigurnodijete.ba.

Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2023, dana 7. februar/veljača, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja. Pobjednici i osvojene nagrade će biti objavljeni na stranici Centra za sigurni internet.

ŠKOLA SKIJANJA 2022/2023. GODINA

U okviru Škole skijanja učenici VI 1 odjeljenja su mogli uživati u čarima planine Igman. Prekrasan zimski dan je poslužio učenicima da se upoznaju sa ovom vrstom sporta i nauče osnove istog. Učenici su bili u pratnji nastavnice Elmina Karić- Fejzić i asistentice Semine Šehović.

DABAR INFORMATIČAR IZAZOV 2022

Naša škola se i ove školske godine, od 14.11.2022. do 02.12.2022. godine uključila u međunarodnu inicijativu Dabar (Bebras) informatičar izazov. Ova vrsta edukacije promoviše informatiku i informatičko razmišljanje među učenicima u više od 70 zemalja svijeta.

Najbolje rezultate, u našoj školi, u svojim kategorijama su postigli sljedeći učenici:

II-IV razred

  1. Asija Šarić III2
  2. Asmir Krbezlija III2
  3. Amina Kustura III2

V i VI razred

  1. Amar Hujić V1
  2. Benjamin Odobašić V1
  3. Fatima Mrgan V2

VII i VIII razred

  1. Benjamin Čomor VIII2
  2. Zehra Mujezin VII1
  3. Melika Kadić VII2

IX razred

  1. Šarić Hanan IX2

Posebno moramo istaći uspjeh Asije Šarić III2 koja je zauzela 2. mjesto kategoriji II-IV razreda na nivou Bosne i Hercegovine i uspjeh učenika Benjamina Čomora VIII2 koji je zauzeo 4. mjesto kategoriji VII i VIII razeda na nivou Bosne i Hercegovine.

Čestitamo učenicima na učešću! Svi učesnici Izazova će dobiti certifikate.

Više informacija o Izazovu možete pronaći na stranici https://www.dabar-informaticar.ba/home.